KANININFO
När du har bestämt dig för att öppna ditt hem för en kanin eller fler kaniner så är det viktigt att du tar dig tid att läsa på om hur det är att vara kaninägare. Läs gärna informationsdokumenten från Sveriges Kaninvälfärdsförening som finns här!
KRONGÅRDENS GARANTERAR VID ADOPTION AV KANIN ATT...
- Din kanin har medföljande handlingar med sig såsom stamtavla, hästamningsbevis och/eller vaccinationintyg om detta finns.
- Försäkrad eller att det finns möjlighet att teckna en försäkring hos Sveland på plats hos oss.
- Startpaket med foder, godis och rabattkupong
- Kaninen har rätt kön och det tittar vi alltid när kaninen kommer till oss.
- Bettfelskontrollerad (vid ev bettfel ges information om hur du går tillväga och informationen om ev. bettfel utgår redan här på sidan)
- Skötselråd, hemgångsråd och adoptionsavtal skrivs.
- Klorna är klippta precis innan flytt och ev. borstad.
- Hanterad av oss dagligen och varit i närheten av hund, katt och häst.
- Livslång support
- Återlämnningsgaranti
KANINER ÄR INGA BURDJUR!
Kaniner vill ha stora ytor och det finns ingen yta som är för stor för en kanin, att ha en bur är jätte bra som en fristad för kaninen men kaninerna behöver motion och älskar att springa och röra sig så fritt som möjligt!
KANINUNGE ELLER EN VUXEN KANIN?
Vi får ofta frågor såsom "Föder ni upp kaniner, vi vill köpa två kaninungar" eller "har ni kaninungar". Svaret är: sällan. Vi föder inte upp kaniner och vi har inte heller allt för ofta kaninungar och när det väl kommer in kaninungar så är det också dem som får flesta intresseanmälningar och de som lättast hittar nya hem, förståerligt men ändå inte. Många verkar tro att för att man adopterar en liten kaninunge så blir den social, snäll, lätthanterlig och precis som man önskar men så är inte alltid fallet utan det finns flera fördelar med en "'äldre" kanin.
- Man vet om hur kaninen är, personlighet, temperament och vad den tycker om och inte, givetvis kan man träna på olika moment men en del kaniner är mer sociala och lätthanterade än andra, oavsett hur mycket tid och träning man lägger ner.
- Man vet att kaninen är snäll och kanske gillar att bli buren, vara van vid sele, kloklippning osv.
- Man vet att kaninen är social och framåt och uppskattar mänsklig kontakt.
Observera att vi inte adopterar ut kastrerade hanar eller okastrerade hanar tillsammans med andra hanar varesig från oss eller att det finns i det nya hemmet då hanar inte bör gå tillsammans då skaderisken är hög. Det finns undantagsfall men för att kaninerna ska få de bästa förutsättningarna har vi valt att ta det beslutet.
Grupper med honor fungerar oftast problemfritt med eller utan en kastrerad hane, två honor fungerar också oftast bra tillsammans och likaså en kastrerad hane och en hona men mycket bygger på att låta dem ha så stort utrymme som möjligt, flera olika krypin och matplatser.
Kan man ha en kastrerad hona tillsammans med en okastrerad hane?
Det är en återkommande fråga som vi alltid svarar nej på. Varför? och varför är det så viktigt att hitta en genväg för att slippa kastrera sin kanin? Oftast hör familjer av sig till oss som har en okastrerad hane och vill ha sällskap, men de vill inte kastrera sin hane.
Varför ska då hanen vara kastrerad?
- Hanen vet inte om att honan är kastrerad och kommer högst troligt att betäcka honan ändå vilket kommer innebära stress för dem båda två.
- Skaderisken ökar då honan blir betäckt och inte är villig och troligtvis kommer säga ifrån.
Summeringen av detta blir att det är ett för stressat moment för att ge några positiva aspekter utan vill man ha sällskap till sin hankanin är kastrering det som krävs för att det ska bli så bra förutsättningar som möjligt för dem.
EN, TVÅ, TRE ELLER GRUPP AV FLER ÄN SÅ?
Kaniner bör i den mån det går ha sällskap av minst en artfrände och vi prioriterar alla hem som har sällskap eller som vill adoptera fler än en kanin, det finns också undantag där kaniner vill bo ensamma men de flesta föredrar sällskap.
Grupper med honor fungerar oftast problemfritt med eller utan en kastrerad hane, två honor fungerar också oftast bra tillsammans och likaså en kastrerad hane och en hona men mycket bygger på att låta dem ha så stort utrymme som möjligt, flera olika krypin och matplatser.
INNAN DET ÄR DAGS ATT FÅ HEM SIN KANIN/KANINER
När det är dags att få hem sin vän är det bra att vara förberedd, så vad behöver man ordna med innan kaninens ankomst? Vi har skrivit ner det som vi tycker är viktigast, det mesta finns att köpa hos oss och undrar du något så fråga oss gärna! Här finns också bra hemgångsråd!
- Bur och ev. hage
- Klosax och ev. pälsvårdstillbehör och produkter.
- Strö som är underlaget i buren, det kan vara spån, toalätt, papperspellets, halm eller vad man föredrar.
- Hö, det äter kaninen dygnet runt och ska alltid finnas tillgängligt!
- Pellets (ingen blandpellets utan ren pellets)
- Hus/sitthylla att ha i bur och hage
- Vattenflaska/vattenskål och matskål
KANINAPOTEK SOM KAN VARA BRA ATT HA HEMMA:
- Critical Care
- Miniform
- Termometer
- Parafinolja
- Klorexidin
- Stetoskop
- Tång
- Sax
- Pinsett
- Bomull
- Engångshandskar
- Handdesinfektion
- Sårskölj/ögonskölj
- Fästingplockare
- Blodstopp
Upptäcker du att din kanin börjar bete sig annorlunda, slutar äta eller liknande så är det viktigt att ta kontakt med en veterinär snabbt. Kaninen, som är ett bytesdjur i det vilda, vill helst inte visa när den inte mår bra och bli ett lätt byte, därför är det viktigt att vara uppmärksam på avvikande beteende för att snabbt kunna ge kaninen rätt vård om den är sjuk eller skadad. Ju mer tid du spenderar med din kanin ju bättre lär du känna den och kan upptäcka sjukdomar i tid.
Allra bäst är att föra journal över kaninen, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan man snabbt upptäcka små förändringar om kaninen skulle bli sjuk och se till så att kaninen får rätt vård.
VAD SKA JAG TA MED MIG NÄR JAG HÄMTAR MIN KANIN?
Transportbur med något mjukt i botten, Transportbur finns även att köpa hos oss. Åker du långt så är en vattenflaska på transport buren en god ide, påminn oss så får du en!
Tänk på att alltid ha transport buren i bagaget eller på golvet i bilen för att minimera skador vid ev. trafikolycka.
Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med kaninen den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för ett litet djur och den behöver lugn och ro och lära sig hitta till maten och vattnet till exempel. Vänta med att låta vännerna komma och titta på din nya vän tills ni båda vant er vid varandra. Låt kaninen få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.
VAD SÄGER LAGEN OM SKÖTSEL AV KANINER?
Kaniner är sociala djur som behöver uppmärksamhet precis som katter och hundar. För att de ska trivas måste de skötas på rätt sätt. Du måste som ägare känna till och följa de djurskyddsregler som finns för kaniner som hålls som sällskapsdjur.
Kaniner behöver sysselsättning och social kontakt
Du bör helst hålla kaniner i par eller i grupp för att tillgodose deras behov av social kontakt. Könsmogna hanar som inte är kastrerade bör dock inte hållas tillsammans. En stimulerande miljö är en viktig faktor för att kaniner ska kunna bete sig naturligt. Miljön i buren ska därför ge möjlighet till sysselsättning. Eftersom kaniner har ett behov av att bygga bo ska djuren ha tillgång till material som går att fläta samman. Exempel på bra material är halm och hö eller liknande.
Skötsel av tänder och klor
Kaniners tänder växer under hela livet. För att tänderna inte ska bli för långa måste djuren ha möjlighet att slipa dem. Detta är anledningen till att kaniner alltid ska ha tillgång till gnagmaterial, till exempel grenar med bark, pinnar eller rötter. Det är också viktigt att man inspekterar och klipper kaninernas klor vid behov.
Foder och vatten
Det är viktigt att du ser till att kaninerna får vatten. Kaniner ska ha fri tillgång på grovfoder (grovfoder ges med fördel i en så kallad höhäck) som till exempel hö och gräs. När utfodringen av kaniner förändras ska det ske successivt. Detta är speciellt viktigt när man byter foder från hö till färskt gräs. Om du håller flera kaniner tillsammans bör djuren ha möjlighet att äta samtidigt. Pellets består av fullvärdig näring som innehåller allt din kanin behöver. Alla pelletsbitar ser ut och smakar likadant och därför kan din kanin inte selektera ut det allra godaste. Rekommendation är att ge 1 matsked pellets per 2 kg kanin om man tycker att kaninen behöver det, tex på vintern eller vid dräktighet/laktation. Vi säljer bla. pellets från Brit Animals.aninens foderstat ska bestå till minst 80-90 % av högkvalitativt hö eller gräs. Kaniner älskar bladgrönt! Exempel på bladgrönt som är både bra och gott för din kanin är blad och grenar från fruktträd, gräs, maskrosor, sallader av det grövre, mörkare slaget, färska örter samt små mängder av broccoli, spenat, kål, brysselkål och mangold.
Minsta utrymme
Kaniner behöver plats att röra sig på. Djurskyddslagen anger hur stor yta en kanin minst ska ha. Ett utrymme för kaniner får gärna vara större men aldrig mindre än måtten i tabellen nedan som gäller till den 15 juli 2019. Här finns måttkraven.
Inredning i utrymmet där kaninen hålls
Kaniner behöver både möjlighet att hoppa omkring och att gömma sig för att må bra. I kaninens bur eller annat utrymme ska det finns en hylla som djuren dels kan sitta på, dels gömma sig under. Storleken på hyllan ska anpassas efter antalet kaniner och alla djur i buren ska kunna sitta samtidigt på hyllan. Hyllan kan exempelvis vara taket på en bolåda. Botten i en kaninbur ska vara täckt med lämpligt strömedel. Nätgolv är bara tillåtet om djuren hålls utomhus i betesbur.
Utomhusvistelse
Det är tillåtet att ha kaniner i bur utomhus även under den kalla årstiden. Vintertid måste buren vara upphöjd från marken för att kyla inte ska tränga upp underifrån. Kaniner som hålls utomhus ska ha skydd mot stark värme, nederbörd, fukt, blåst, kyla och andra djur. Om kaniner hålls i ett utrymme där det är kallare än 0°C måste du ge dem uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.
Om dina djur blir sjuka
Ett djur som är sjukt, skadat eller visar andra tecken på ohälsa, måste snarast få nödvändig vård. Kontakta en veterinär om du märker att din kanin inte mår bra.
Utställning och tävling
Ska du ställa ut eller tävla med din kanin gäller samma regler och måttkrav som när du håller kaninen hemma.