marsvinsinfo

grundlägande info

Ett marsvin lever förhoppningsvis upp till sex år. Under tiden ni har tillsammans behöver marsvinet daglig omvårdnad och tillsyn. Du måste städa marsvinsburen minst en gång i veckan, och om du ska åka bort behöver du en marsvinsvakt (vi erbjuder pensionat). Precis som med andra husdjur behöver marsvinet din omvårdnad även om du känner dig sjuk eller trött. Var även beredd på eventuella veterinärkostnader ifall marsvinet skulle bli sjukt. I många fall är det barnen i familjen som vill ha ett litet marsvin, men kom ihåg att det alltid är du som vuxen som har som ansvar att se till att marsvinet mår bra.

utfodring

Mat av god kvalitet samt färskt rent vatten måste alltid finnas tillgängligt. Det viktigaste att tänka på vad gäller utfodring av marsvin, är att de är betande djur. De är alltså i första hand gräsätare. Under vinterhalvåret får man ge hö och det ska alltid finnas i fri tillgång och bör utgöra minst 80% av den totala kosten. Resten bör utgöras av blandade C-vitaminrika grönsaker. Och eventuellt lite pellets och mycket små mängder frukt. 

Till skillnad från de flesta däggdjur kan marsvin inte tillverka sitt eget C-vitamin. De måste få det från en yttre källa. Marsvinspellets är berikat med detta nödvändiga vitamin. Observera dock, att till och med då pellets har lagrats på en kall torr plats, förlorar de ca hälften av C-vitamininnehållet pga nedbrytning. Det sker inom 6 veckor efter tillverkningen! Det bästa sättet att ge marsvinet nödvändiga mängder C-vitamin är genom tillförsel av varierade grönsaker. 

Försök alltid att variera grönsakerna från dag till dag. En ensidig giva av t ex kålprodukter kan påverka sköldkörteln negativt.
I nödfall, t ex om ditt marsvin matvägrar eller behandlas för sjukdom, kan du köpa C-vitamintillskott för människa i form av brustabletter på 500 mg. Ett vuxet normalstort marsvin som inte är dräktigt behöver ca 10 mg C-vitamin/askorbinsyra per dag. Du kan alltså smula sönder en liten liten del av tabletten och blanda i annan mat. Att varje dag ge C-vitamin direkt i munnen, eller låta marsvinet äta sura frukter som t ex apelsin, kan leda till sår i mungiporna.

Introducera ny mat försiktigt
Tillägg till marsvinets diet ska göras försiktigt. Särskilt om färskt gräs eller grönsaker skall introduceras. Börja alltid med mycket små mängder och öka på efter hand. Det är viktigt att köpta färska produkter är noga sköljda för att minska risken för att marsvinet får i sig bekämpningsmedel eller bakterieföroreningar.

Utfodra rätt
De vanligaste felen i marsvinets utfodring är för liten hö-giva, för stor giva av energirik lättsmält mat (gnagarblandningar, bröd, banan och annat godis) samt för lite C-vitamin i kosten. Dessa ”enkla” misstag kan ge allvarliga sjukdomar för djuret, t.ex. tandfel, ledsmärtor och trumsjuka.

Matskålarna
All mat ska ges i tunga keramikskålar som motstår både att marsvinet välter det eller tuggar på det. Skålen ska vara tillräckligt hög för att hålla strömaterial och avföring utanför maten, men låg nog så att ditt marsvin kommer åt maten.

Vatten
Vatten ges lättast via en vattenflaska. Tänk på att marsvin lätt kan orsaka att flaskan blir förorenad eller tilltäppt, genom att de tuggar på flaskans ände och därmed för dit matpartiklar. Det är därför viktigt att alla mat- och vattenbehållare rengörs och desinficeras dagligen.

hantering

Marsvin är vanligen lugna, icke-aggressiva djur. De brukar varken bitas eller klösas vid hantering. Vanligen protesterar de genom att ge ut ett högt pipande-sjungande ljud. De kan dock göra motstånd då man lyfter upp eller håller fast dem. Var mycket försiktig så att marsvinet inte skadas vid hanteringen. Marsvinet ska hållas med båda händerna, ena handen under bröstkorg-buk, medan den andra handen stödjer bakbenen. Vuxna, och framför allt dräktiga honor, ska hållas mycket försiktigt men med fast hand och gott stöd.
 

boende

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller marsvin som sällskapsdjur (L80). Det är varje marsvinsägares skyldighet att följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra härliga marsvin ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek och mycket annat som är bra att veta! Läs mer på Jordbruksverket.

Burens utseende och möblering begränsas bara av ägarens uppfinningsrikedom och budget. Det finns flera riktiga sätt att hålla marsvin. Det viktiga är att man har marsvinets bästa i åtanke.
Marsvin kan hållas i burar av rostfritt stål, plast eller glas. Trä ska inte användas eftersom det är svårt att rengöra.I idealfallet ska buren ha en öppen sida för att medge tillräcklig ventilering. Var därför försiktig med att använda akvarier som är svårventilerade. Buren måste även vara rymningssäker, fri från skarpa hörn och andra tänkbara faror. Storleken ska medge normal marsvinsaktivitet. Ca 50 x 60 cm golvyta per vuxet marsvin rekommenderas. Buren kan ha öppet tak om sidorna är minst 25 cm höga, så länge andra husdjur som t ex hund eller katt inte utgör något hot.
Miljön runt marsvinets bur är också viktig. Eftersom marsvin är känsliga så trivs de bäst om de får bo på en lugn plats skyddade från direkt solljus och från kalla fuktiga områden. Marsvin trivs bäst på en torr kall plats med tillräcklig ventilation. Drastiska förändringar i miljön ska undvikas, framför allt hög temperatur och hög luftfuktighet. Eftersom marsvin är sociala djur kan fler än ett djur bo tillsammans. Hanar och honor kan bo tillsammans under förutsättning att hanen är kastrerad. Nya hanar slåss dock ibland om de sätts ihop som vuxna och/eller med en hona. Äldre dominanta djur kan tugga på mer undergivna djurs öron eller hår.

Underlaget
Underlagsmaterialet måste vara rent, icke-toxiskt, absorberande, relativt dammfritt och lätt att ersätta. Du kan använda en handduk eller en bit heltäckningsmatta för det täckta golvet. Fleece-tyg (s k vet-bed) fungerar mycket bra, eftersom det är tvättbart. Om marsvinet tuggar på fleece blir det inga långa tygtrådar som kan fastna i magtarmkanalen. Ett billigt och naturligt underlagsmaterial är tidningspapper i botten med ett tjockt lager hö eller halm på. Bottenmaterial som hyvelspån eller sågspån är mindre bra eftersom de dammar mycket. De kan också packa ihop sig vid hanens yttre könsorgan och orsaka hudinflammation. Pelleterat papper dammar mindre, suger upp bra samt är ofarligt att förtära.

Marsvinen är sociala och lever ofta i grupper. De är rena växtätare, och söker föda under sen eftermiddag och tidig kväll.


Symtom på tandproblem hos marsvin:

 • Förvuxna tänder
 • Pälsen under haka och på halsen är blöt pga ett konstant salivdroppande.
 • Framtänderna är snedslitna.
  Marsvinet äter generellt sämre och har svårt att äta vissa foder, vanligen hö vilket är det mest svårtuggade.
 • Avmagring.
 • Ibland blir följden lös avföring p.g.a. fiberbristen.

Utfodra inte med kaninpellets istället för marsvinspellets. De har inte samma näringsinnehåll. Till skillnad från kaniner och de flesta andra däggdjur, kräver marsvin en hög halt folsyra och C-vitamin i fodret.

Fem snabba om marsvinet:

 • Sydamerikansk gnagare som brukar bli mellan 4-6 år gammal
 • Socialt djur som trivs bäst i par eller i grupp
 • Grovfoderätare som behöver äta mycket högkvalitativt hö
 • Behöver dagligt tillskott av C-vitamin
 • Brukar tycka om att småprata och mysa