Kanininfo

När du har bestämt dig för att öppna ditt hem för en kanin eller fler kaniner så är det viktigt att du tar dig tid att läsa på om hur det är att vara kaninägare. Här har vi samlat lite av den informationen så vi tycker är viktigast, vi skickar alltid med ett "skötselråd" tillsammans med din kanin där det står om det mest grundläggande. 

 

Det är viktigt att du tänkt igenom den ekonomiska biten och har råd att ha kaninen försäkrad och betala ev. veterinärvård och utöver det kostar det pengar att köpa foder, strö, leksaker och bur. Ha gärna en buffert till eventuella veternärkostnader så vet man att man alltid har råd om olyckan skulle vara framme. Det är också viktigt att man tänker på framtiden så man vet att man kommer ha tid för kaninen. 

Läs gärna informationsdokumenten från Sveriges Kaninvälfärdsförening som finns här!

 

Kaninunge eller en vuxen kanin?


Vi får ofta frågor såsom "Föder ni upp kaniner, vi vill köpa två kaninungar" eller "har ni kaninungar". Svaret är: sällan. Vi föder inte upp kaniner och vi har inte heller allt för ofta kaninungar och när det väl kommer in kaninungar så är det också dem som får flesta intresseanmälningar och de som lättast hittar nya hem, förståerligt men ändå inte. Många verkar tro att för att man adopterar en liten kaninunge så blir den social, snäll, lätthanterlig och precis som man önskar men så är inte alltid fallet utan det finns flera fördelar med en "'äldre" kanin. 

 • Man vet om hur kaninen är, personlighet, temperament och vad den tycker om och inte, givetvis kan man träna på olika moment men en del kaniner är mer sociala och lätthanterade än andra, oavsett hur mycket tid och träning man lägger ner. 
 • Man vet att kaninen är snäll och kanske gillar att bli buren, vara van vid sele, kloklippning osv. 
 • Man vet att kaninen är social och framåt och uppskattar mänsklig kontakt. 

Innan det är dags att få hem sin kanin/kaniner
 

Louise, Jens, Martina och Patrik.

När det är dags att få hem sin vän är det bra att vara förberedd, så vad behöver man ordna med innan kaninens ankomst? Vi har skrivit ner det som vi tycker är viktigast, det mesta finns att köpa hos oss och undrar du något så fråga oss gärna! Här finns också bra hemgångsråd!
 

 • Bur och ev. hage 
 • Klosax och ev. pälsvårdstillbehör och produkter. 
 • Strö som är underlaget i buren, det kan vara spån, toalätt, papperspellets, halm eller vad man föredrar. 
 • Hö, det äter kaninen dygnet runt och ska alltid finnas tillgängligt!
 • Pellets (ingen blandpellets utan ren pellets)
 • Hus/sitthylla att ha i bur och hage
 • Vattenflaska/vattenskål och matskål

Kaninens foderstat ska bestå till minst 80-90 % av högkvalitativt hö eller gräs. Den behöver ha fri tillgång (ad lib) till hö och den behöver äta större delen av dygnet. Om du har flera kaniner som hålls tillsammans så ska alla kaniner kunna äta samtidigt och gärna från en eller flera höhäckar.

Kaniner älskar bladgrönt! Exempel på bladgrönt som är både bra och gott för din kanin är blad och grenar från fruktträd, gräs, maskrosor, sallader av det grövre, mörkare slaget, färska örter samt små mängder av broccoli, spenat, kål, brysselkål och mangold.

Pellets består av fullvärdig näring som innehåller allt din kanin behöver. Alla pelletsbitar ser ut och smakar likadant och därför kan din kanin inte selektera ut det allra godaste. Rekommendation är att ge 1 matsked pellets per 2 kg kanin om man tycker att kaninen behöver det, tex på vintern eller vid dräktighet/laktation. Vi säljer bla. pellets från Brit Animals och Versele-Laga.


 

Kaninskola?

Bild från HD, helsingborgs dagbad. Länk finns HÄR. 

Du kan läsa mer om vår kaninskola HÄR
 

Vad ska jag ta med mig när jag hämtar min kanin?
 

Transportbur med något mjukt i botten, Transportbur finns även att köpa hos oss. Åker du långt så är en vattenflaska på transportburen en god ide, påminn oss så får du en! 

Tänk på att alltid ha transportburen i bagaget eller på golvet i bilen för att minimera skador vid ev. trafikolycka. 

Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med kaninen den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för ett litet djur och den behöver lugn och ro och lära sig hitta till maten och vattnet till exempel. Vänta med att låta vännerna komma och titta på din nya vän tills ni båda vant er vid varandra. Låt kaninen få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.
 

Vad säger lagen om skötsel av kaniner?
 

Kaniner är sociala djur som behöver uppmärksamhet precis som katter och hundar. För att de ska trivas måste de skötas på rätt sätt. Du måste som ägare känna till och följa de djurskyddsregler som finns för kaniner som hålls som sällskapsdjur.

Kaniner behöver sysselsättning och social kontakt
Du bör helst hålla kaniner i par eller i grupp för att tillgodose deras behov av social kontakt. Könsmogna hanar som inte är kastrerade bör dock inte hållas tillsammans. En stimulerande miljö är en viktig faktor för att kaniner ska kunna bete sig naturligt. Miljön i buren ska därför ge möjlighet till sysselsättning. Eftersom kaniner har ett behov av att bygga bo ska djuren ha tillgång till material som går att fläta samman. Exempel på bra material är halm och hö eller liknande.

Skötsel av tänder och klor
Kaniners tänder växer under hela livet. För att tänderna inte ska bli för långa måste djuren ha möjlighet att slipa dem. Detta är anledningen till att kaniner alltid ska ha tillgång till gnagmaterial, till exempel grenar med bark, pinnar eller rötter. Det är också viktigt att man inspekterar och klipper kaninernas klor vid behov.

Foder och vatten
Det är viktigt att du ser till att kaninerna får vatten.
Kaniner ska ha fri tillgång på grovfoder som till exempel hö och gräs.
När utfodringen av kaniner förändras ska det ske successivt. Detta är speciellt viktigt när man byter foder från hö till färskt gräs.
Om du håller flera kaniner tillsammans bör djuren ha möjlighet att äta samtidigt. Grovfoder ges med fördel i en så kallad höhäck.

Minsta utrymme
Kaniner behöver plats att röra sig på. Djurskyddslagen anger hur stor yta en kanin minst ska ha. Ett utrymme för kaniner får gärna vara större men aldrig mindre än måtten i tabellen nedan som gäller till den 15 juli 2019. Här finns måttkraven. 

Inredning i utrymmet där kaninen hålls
Kaniner behöver både möjlighet att hoppa omkring och att gömma sig för att må bra. I kaninens bur eller annat utrymme ska det finns en hylla som djuren dels kan sitta på, dels gömma sig under. Storleken på hyllan ska anpassas efter antalet kaniner och alla djur i buren ska kunna sitta samtidigt på hyllan. Hyllan kan exempelvis vara taket på en bolåda. Botten i en kaninbur ska vara täckt med lämpligt strömedel. Nätgolv är bara tillåtet om djuren hålls utomhus i betesbur.

Utomhusvistelse
Det är tillåtet att ha kaniner i bur utomhus även under den kalla årstiden. Vintertid måste buren vara upphöjd från marken för att kyla inte ska tränga upp underifrån. Kaniner som hålls utomhus ska ha skydd mot stark värme, nederbörd, fukt, blåst, kyla och andra djur. Om kaniner hålls i ett utrymme där det är kallare än 0°C måste du ge dem uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.

Om dina djur blir sjuka
Ett djur som är sjukt, skadat eller visar andra tecken på ohälsa, måste snarast få nödvändig vård. Kontakta en veterinär om du märker att din kanin inte mår bra.

Utställning och tävling
Ska du ställa ut eller tävla med din kanin gäller samma regler och måttkrav som när du håller kaninen hemma. 

Kontroller
Länsstyrelserna ansvarar för den lokala kontrollen av djurskyddslagen.
för mer info jordbruksverkets kundtjänst: 0771-223 223

 

Användbara länkar


Visste du?

Att en kanin kan bli upp till 10-12år. 
 

Kaniner är inga burdjur!

Kaniner vill ha stora ytor och det finns ingen yta som är för stor för en kanin, att ha en bur är jätte bra som en fristad för kaninen men kaninerna behöver motion och älskar att springa och röra sig så fritt som möjligt!

Kaninen som är ett grävande djur ska även kunna få möjlighet till att gräva. Om man inte kan låta den få gräva utomhus så kan man ställa in en balja/låda med hög kant med sand eller halm i som kaninen kan gräva i, ligga i eller gå på toaletten i. Det brukar vara mycket uppskattat!

Kaninens tänder växer ständigt. Det behöver dem göra för annars hade kaninen slitit ned sina tänder helt när den ätit av det fiberrika gräset. När vi har kaniner hemma så behöver vi tänka på att ge kaninen foder som hjälper till att slipa ned deras tänder lika bra. Grovt hö, fruktgrenar och gnagarpinnar fungerar bra att ge. Om tänderna blir för långa gör det väldigt ont på kaninen och den kan sluta äta och då behöver man åka till en veterinär för att få hjälp med att slipa ned dem. 
 

En eller två, eller tre?


Kaniner bör i den mån det går ha sällskap av minst en artfrände och vi prioriterar alla hem som har sällskap eller som vill adoptera fler än en kanin, det finns också undantag där kaniner vill bo ensamma men de flesta föredrar sällskap. 

Grupper med honor fungerar oftast problemfritt med eller utan en kastrerad hane, två honor fungerar också oftast bra tillsammans och likaså en kastrerad hane och en hona men mycket bygger på att låta dem ha så stort utrymme som möjligt, flera olika krypin och matplatser. 
 


Kaninapotek

 • Critical Care
 • Miniform
 • Termometer
 • Parafinolja 
 • Klorexidin
 • Stetoskop 
 • Tång 
 • Sax
 • Pinsett
 • Bomull
 • Engångshandskar 
 • Handdesinfektion
 • Sårskölj/ögonskölj 
 • Fästingplockare 
 • Blodstopp

Upptäcker du att din kanin börjar bete sig annorlunda, slutar äta eller liknande så är det viktigt att ta kontakt med en veterinär snabbt. Kaninen, som är ett bytesdjur i det vilda, vill helst inte visa när den inte mår bra och bli ett lätt byte, därför är det viktigt att vara uppmärksam på avvikande beteende för att snabbt kunna ge kaninen rätt vård om den är sjuk eller skadad. Ju mer tid du spenderar med din kanin ju bättre lär du känna den och kan upptäcka sjukdomar i tid.

Allra bäst är att föra journal över kaninen, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan man snabbt upptäcka små förändringar om kaninen skulle bli sjuk och se till så att kaninen får rätt vård.

"Harry potter tog en tupplur efter bus i hagen och sträcker gott ut sig och gäspar inför nya skutt"

"Det finns inga burar, hägn eller hagar som är för stora utan kaniner älskar yta och bör få så stor yta att röra sig på som möjligt!"