Kanininfo

När du har bestämt dig för att öppna ditt hem för en kanin eller fler så är det viktigt att du tar dig tid att läsa på om hur det är att vara kaninägare. Här har vi samlat lite av den informationen så vi tycker är viktigast, vi skickar alltid med ett "skötselråd" tillsammans med din kanin där det står om det mest grundläggande. 

 

Det är viktigt att du tänkt igenom den ekonomiska biten och har råd att ha kaninen försäkrad och betala ev. veterinärvård och utöver det kostar det pengar att köpa foder, strö, leksaker och bur. Ha gärna en buffert till eventuella veternärkostnader så vet man att man alltid har råd om olyckan skulle vara framme. Det är också viktigt att man tänker på framtiden så man vet att man kommer ha tid för kaninen. 

Läs gärna informationsdokumenten från Sveriges Kaninvälfärdsförening som finns här!
 

Innan det är dags att få hem sin kanin/kaniner
 

Louise, Jens, Martina och Patrik.

När det är dags att få hem sin vän är det bra att vara förberedd, så vad behöver man ordna med innan kaninens ankomst? Vi har skrivit ner det som vi tycker är viktigast, det mesta finns att köpa hos oss och undrar du något så fråga oss gärna! Här finns också bra hemgångsråd!
 

  • Bur och ev. hage 
  • Klosax och ev. pälsvårdstillbehör och produkter. 
  • Strö som är underlaget i buren, det kan vara spån, toalätt, papperspellets, halm eller vad man föredrar. 
  • Hö, det äter kaninen dygnet runt och ska alltid finnas tillgängligt!
  • Pellets (ingen blandpellets utan ren pellets)
  • Hus/sitthylla att ha i bur och hage
  • Vattenflaska/vattenskål och matskål


Visste du?

Att en kanin kan bli upp till 10år. 
 

Kaniner är inga burdjur!

Kaniner vill ha stora ytor och det finns ingen yta som är för stor för en kanin, att ha en bur är jätte bra som en fristad för kaninen men kaninerna behöver motion och älskar att springa och röra sig så fritt som möjligt!

 

En eller två, eller tre?

Kaniner bör i den mån det går ha sällskap av minst en artfrände och vi prioriterar alla hem som har sällskap eller som vill adoptera fler än en kanin, det finns också undantag där kaniner vill bo ensamma men de flesta föredrar sällskap. 

 

Vad ska jag ta med mig när jag hämtar min kanin?
 

Transportbur med något mjukt i botten, Transportbur finns även att köpa hos oss. Åker du långt så är en vattenflaska på transportburen en god ide, påminn oss så får du en! 

Tänk på att alltid ha transportburen i bagaget eller på golvet i bilen för att minimera skador vid ev. trafikolycka.